tisdag 19 april 2011

Hälsosam radioaktivitet?

 


Jag tappade hakan och fick ögon som tefat när jag läste och såg vad som var en hälsosamhet för en massa år sedan.


I slutet av 1800-talet fick man för sig att radioaktivitet var hälsosamt och kunde bota sjuka och allt möjligt. Man började därför först sälja radioaktivt vatten som sålde som smör. Det rekommenderades t o m av läkare. Snart började myndigheterna ifrågasätta vattnet. Men inte för att det misstänktes vara farligt utan för att de tyckte att man borde öka halten av det radioaktiva ämnet Radium i vattnet för att få en starkare effekt. Därför började man göra om vattnet i hemmakranar till radioaktivt vatten. Man kunde köpa en sak som heter så kallad Revigator som man proppade med radium och sen fyllde man tanken med vanligt kranvatten som sen omvandlade det till radioaktivt dricksvatten. Vår kända vattendistributör Ramlösa hakade på idén att ha sånt bordsvatten. Folk var som galna.


100101-01.jpg
Se källa



sennan_hälsobrunn_ph400.jpg
Se källa


 


Man hade det som medicin också. Man använde det mot gikt (urinsyrdiates), nervositet, trötthet, blodbrist, störningar i  ämnesomsättningen, ålderdomssvaghet etc.



AkvaRadium002h400.jpg
Se källa


 


Snart började man använda det i typ vad som helst. Exempel tandkräm, kondomer, bindor, schampoo, och hälsokostbröd. Det som var mest populärt var hudkrämerna THO-RADIA och RADIOCRÉMELINE som skulle vara ett underverk för din hy.


a4-1.jpg Radiocremeline_1929.jpg
Källor här och här


 


Man upptäckte med tiden att folk började insjukna pga all radioaktivietet och man slutade upp med att förpesta livsmedel och annat som man kom åt. Tur var väl det.


 


Den som forskade och upptäckte radioaktiviteten som den är nu hette Marie Curie.


Här kommer lite fakta om henne:


Marie Curie (1867-1934;) föddes i Polen som Maria Sklodowska. Hon flyttade 1891 till Paris för att utbilda sig, och gifte sig där år 1895 med Pierre Curie, varvid hon ändrade sitt namn till Marie Curie. När hon fick höra om Becquerels upptäckt av radioaktivitet i uransalter beslöt hon sig för att studera detta fenomen för sin doktorsavhandling. Hon utnyttjade elegant en uppfinning som hennes make  hade gjort, en känslig elektrometer, och kunde med den mäta radioaktiviteten i olika ämnen.


Marie Curie disputerade 1903 på sitt arbete, samma år som hon fick Nobelpriset, denna första gång i fysik och tillsammans med sin make Pierre, och sin handledare, Henri Becquerel. Sedan Pierre Curie år 1906 tragiskt dött i en trafikolycka fortsatte Marie det arbete de båda startat, och kunde 1910 isolera metalliskt radium och beräkna dess atomvikt. År 1911 fick hon åter Nobelpriset; denna gång i kemi. Tidens anda krävde av Nobelpriskommiténs ordförande, Svante Arrhenius, att han skulle be henne inte komma och hämta sitt pris eftersom hon då som änka hade ett förhållande med en gift man. Men Marie Curie var stark nog att likväl komma.










 


Under första världskriget utnyttjade Marie Curie sin viljestyrka och sin administrativa kapacitet till att utrusta och driva en mobil enhet för röntgenundersökningar av skadade franska soldater.


Källa: Medicinhistoriskasyd.se


(En liten kuriosa var att hon dog av radioaktivitet *No shit sherlock!*)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar