torsdag 25 april 2013

Tips mot magknip hos bebisar

Lillan har haft ovanligt ont i magen i ett par dagar. Inget har hjälpt ordentligt. Har testat det mesta som babymassage, Windi pysventil, lyfta benen mot magen, vagga på olika sätt och bada i förrgår och igår kväll utan att det har gett bra resultat. Jo, åka vagn har funkat dock. Då sover hon gott nån timme. Men jag kom plötsligt på att jag fick ett bra tips från en kollega för nån månad sen att ge lite kamomillte till bebisen om den har magknip. Så jag gav Miranda lite ljummet kamomillte. Hon var inte överförtjust, men eftersom hennes sugbehov är så starkt så fick hon i sig en del. Hon somnade helt tvärt och sov tungt. Grymt bra alltså!

Här hittade jag 16 tips för bebisar med magknip och kolik:

1. Låt barnet bada i varmt – inte hett – vatten.
2. Rapa mera! För barn med mycket gaser är det extra viktigt att rapas efter – och under – amningen.
3. Se över amningstekniken. Många barn får i sig för mycket luft eller äter för glupsk när de ammas.
4. Se till att barnet får lugn och ro, vissa små bebisar blir stressade av för mycket aktiviteter.
5. Håll barnet upprätt mycket – prova även att amma i upprätt läge.
6. Ge Minifom, som säljs receptfritt på Apoteket. Minifoms effekt är dock omdiskuterad.
7. Ha mycket kroppskontakt; bärsjal och/eller bärsele rekommenderas.
8. Ge spädbarnsmassage.
9. Ammande mammor kan prova att utesluta komjölk i kosten under någon vecka för att se om besvären går över. Observera att det inte räcker med att sluta dricka mjölk utan allt från smör och bröd till ströbröd och nougat innehåller, eller kan innehålla komjölksproteiner. Det är viktigt att komplettera med ersättningsprodukter och kalktabletter.
10. Man kan också prova att utesluta kaffe, röda bär och gasbildande kost som bönor, lök och broccoli.
11. Om du ammar: prova att dricka kamomillte eller fänkålste.
12. Barn som inte ammas kan få mjölkproteinfri ersättning istället för den vanliga modersmjölksersättningen. Man kan köpa en provburk på apoteket eller få utskrivet av läkare.
13. Ge lactobaciller, som säljs receptfritt på apoteket under namnet Sempers Magdroppar.
14. Gå på vagnpromenad eller ta barnet med på en tur i bilen när koliken sätter in. Många blir lugna av monotona ljud och rörelser.
15. Akupunktur har gett mycket positiv effekt på kolik och större studier utförs. För närvarande är det bara ett fåtal personer som har Socialstyrelsens tillstånd att ge akupunkturbehandling mot spädbarnskolik.
16. Det finns bara en medicin som minskar krampen i tarmen: dicykloverinkloridlösning. Medicinen har allvarliga biverkningar som andningspåverkan och ges bara vid allvarliga besvär.

Källor:
http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article11543541.ab
Barnläkare Camilla Söderquist, www.sjukvardsradgivningen.se, www.growingpeople.se, www.kolikboken.se

1 kommentar:

  1. Mycket har man testat, känns som jag tappat koll på vad som funkar och inte funkar. Det är ju olika från dag till dag :/ Nu har jag druckit kamomillte i ca en vecka men känns inte som jag märkt någon skillnad. Ska nog också testa att ge lite direkt till Lucas så får vi se.

    SvaraRadera