lördag 4 december 2010

Dag 9 - Min tro

 


Jag är inte troende på det sätt att jag tror på någon gud. Jag tror dock att vi återföds igen eftersom det inte finns nåt paradis eller helvete utanför denna livsgräns. Kan tänkas att vi återföds antingen som människor ELLER som nåt djur. Det beror lite på hur vi har betett oss mot omvärden i vårt tidigare liv. Sen att vi blir fler på jorden kan ju bero på att det blir tvärtom för djuren kanske. Att om djur dör blir de människor...eller nåt. Jag menar, hur ska vi veta hur många myggor som dör och återföds som nåt annat? ;) Äsch jag kan inte förklara eftersom jag inte är så intresserad av att spekulera i det där.


Alltså, jag vet att det inte finns några gudar som bestämmer vårt öde eller handlingar. Det är enbart människans egna liv som styr vad man gör i sitt liv och det som händer, det händer. Om vi gör nåt som är fel så straffar det sig själv av logiska förklaringar. Inte för att någon sorts gubbe i himlen straffar oss. Säkert är det så att förr i tiden var man så styrd av en större ledare att man inte tyckte att mänskliga ledare var tillräckliga. Man letade efter nåt att skylla på för att inte skörden blev fruktbar, eller att man inte blev gravid, eller nåt annat dåligt. Man skyllde på att man inte hade tillfredställt nåt sorts högre väsen som man aldrig hade sett. Människan har alltid försökt hitta saker att se upp till och även dömma för att själva må bra.


Vissa finner tröst i att tro att det finns nåt som kan lyssna på ens problem eller önskningar. Man hoppas det hårdaste man kan på att det man vill ska ske. Man kan helt enkelt inte orka med sina problem/önskningar själv, eller att dela med sig av dem till de nära och kära. Man letar alltså efter nåt större. Nåt som man har inbillat sig ska kunna hjälpa en igenom sina kriser eller förhoppningar. Men i slutändan så är det ändå så att man själv fixar biffen, eller att någon medmänniska hjälper till.


Det där med att någon har skapat Bibeln eller Koranen var säkert nån högt uppsatt ledare med hybris, för en hiskligt många år sedan, som tyckte att det var dags att skriva ner sina regler för sin stam och att alla skulle lyssna på honom. Och för att förstärka sin vilja så hittade man på att man hade sett nåt obeskrivligt som hade sagt till en att detta är åt man måste följa för att leva. Människor har i alla tider varit i behov av att ledas, detta pga att vi i grund och botten är flockdjur. Om vi inte får vägledning så blir vi förvirrade och vet inte vart vi ska ta oss till. Vi kräver struktur och regler för att kunna må bra.


Man undrar hur folk tänker när de offrar saker till de här så kallade gudarna. Speciellt de där dårarna som offrar djur och människor bara för att tillfredställa nåt som vi har fått för oss finns. Att få en ursäkt att döda.  Att tron kan vara så stark att man tragglar sig igenom den där bibeln/koranen och hoppas på att man lever ett bra liv om man följer den. Visst, det är inte bara skumma regler som skrivs i de där böckerna. Mycket är ju att man ska vara snälla mot varandra och massa andra kloka ord som hur man ska må bra i livet och få andra att må bra. Men då undrar jag vem som skriver om bibeln/koranen till en förbättrad version, dvs tar bort ålderdomliga saker som att man ska torka sig i stjärten med stenar eller att man får aga sin otyglade fru eller nåt liknande? Eller att man måste dölja sitt hår för att man inte ska vara smutsig? Vem är det som bestämde det. Och vem lägger till saker i nya testamentet till exempel? Vem har då pratat med "Gudarna" om att detta godkännande i dagens läge? Eftersom de heliga böckerna egentligen är ord som från början kom från de stora "Gudarna". Är det nån som talar i tungor pga sinnesförvirring och någon översätter eller vad? Det låter såå ologiskt i mitt huvud att detta skulle vara nåt som vi ska gå efter. Det känns mer som att vi ska läsa aktuella livscoachers handböcker istället för det andra tramset när det ändå står nya och gamla grejer helt mixat i både bibeln och koranen.


Dessutom är det skrämmande hur Bibeln och Koranen tolkas av inskränkta människor som inte vet hur man ska sortera ut det som är nytt och det som är ålderdomligt i de där böckerna. De tror ju stenhårt på allt som står där oavsett om det stämmer eller ej. Ta till exempel Magnus Betnér som är en rätt vass och vettig stand up komiker. Han hävdar att krig oftast uppkommer pga religion, dvs att Bibeln säger en sak och Koranen en annan. Det är extremisterna som inte förstått vad demokrati är som förklarar krig mot de motsatta troende. Ta Irak till exempel. Där är de kristna irakierna jagade av de islamiska irakierna pga att de inte följer Koranen. Varför det? Jag menar, vad gör att de kristna irakierna är mindre värda bara pga att de inte vill göra/tänka exakt som de islamiska irakierna? Det har alltså varit/är inbördeskrig där pga denna extrema syn på sin religion. Visst att man ser olika på saker och ting i sin tro pga att de där heliga böckerna tolkar sakerna olika. Men vem fan säger alla måste följa den till punkt och pricka för att kunna bli accepterad? Man får väl själv välja om man känner för att tro på en gud eller inte alls.


Alla borde ha ett val i sitt liv att få välja själv vad man vill göra. Det kallas för mänsklighet. Men frågan är om det är mänskligt att gå sin egen väg eftersom vi är flockdjur. Fast då har jag ju bara några sista saker att skriva. Ta då order från en medmänniska istället för en påhittad fictionfigur. Om du vill göra det kan du lika gärna tillbe Nalle Puh som bara tänker snälla tankar och är lätt handikappad, för det lär ju inte döda nån i alla fall. ^.^


 


House Religion


 

1 kommentar: